Konst är för alla, vare sig man skapar den, läser om den, tittar på den eller drömmer om den. Vill man lära sig mer om att skapa, eller ha en bok om Zorn eller DaVinci för att läsa och njuta av deras alster är det smidigt att beställa det via CDON och en rabattkod. Nu är det ju inte alla som skaffar sin konst på laglig väg…
Konststölder äger rum då och då, och det har sagts att konststölder är världens mest lönsamma brott. Sveriges största konststöld ägde rum 1993 då några konsttjuvar sågade sig igenom taket på Moderna Museet i Stockholm. De lyckades få med sig åtta tavlor av Picasso och Georges Braque och stölden värderades till en halv miljard kronor. Man förhandlade med gärningsmännen i ett år innan man fick tillbaka alla utom en, Braques “Den vita duken”. Man vet inte hur det gick till att få tillbaka tavlorna, men det sägs att inte en enda krona betalades ut.
Världens största konststöld ägde rum 1990 i Boston, USA, på Isabella Stewart Gardner Museum. En natt ringde två poliser på museets porttelefon och ville bli insläppta för att de blivit larmade om ett bråk på gården. En av museets vakter gick och mötte poliserna och fick då höra att han liknande en efterlyst person och blev omedelbart satt i handfängsel. Även den andre vakten övermannades och bakbands. När larmet utlöstes på museet slog de polisklädda tjuvarna snabbt sönder det och genomförde sin stöld. Bytet blev 13 tavlor av berömda konstnärer och med ett sammanlagt värde på över 3 miljarder kronor. Stölden tog 81 minuter att genomföra och tavlorna har fortfarande inte kommit till rätta.
Tavlorna som försvann från Isabella Stewart Gardner Museet var målade av bland annat Rembrandt, Edouard Manet, Edgar Degas och Vermeer. Ett av de tretton konstverken som stals var “Konserten” av Johannes Vermeer, och vad som är så speciellt med den målningen är att den är ifrån 1600-talet och var Isabella Stewart Gardners första större egna konstinköp. Hon kom över tavlan 1892 och året efter lämnade hon ut den på lån till museet där den blev kvar till 1990 då den blev stulen. I sitt testamente hade hon skrivit att hon önskade att allt skulle få vara som det var, och därför har ingen ändrat om något på museet. De tomma tavelramarna hänger kvar och allt annat är som när hon lämnade jordelivet.
2013 hände något som kanske skulle klara upp den fräcka konststölden. FBI meddelade att de hade identifierat tjuvarna som medlemmar i en kriminell organisation i Mid-Atlantic och New England-regionen. FBI säger sig vara säkra på att konsten några år efter stölden transporterades till Connecticut och Philadelphia och därefter gick ut på försäljning. Trots det stundande genombrottet i utredningen lyckades man inte vare sig tillfångata tjuvarna eller återfinna konstverken, och under åren har hittelönen stigit mer och mer. Nu ligger belöningen på 50 miljoner kronor till det tips som leder till tavlornas återfinnande. Även 2015 hände något som hoppades kunna kasta lite ljus över mysteriet med de försvunna tavlorna, men vi får nog vänta lite till på deras uppdykande.