Så låter du barntapeten bli ett konstverk

Att använda tapeter är ett bra och enkelt sätt att förändra ett helt rum, men de kan också användas för helt andra syften. Beroende på färg och mönster skapar tapeter ett unikt intryck och en helt annan yta än en målad yta. Att välja barntapeter blir roligt med hjälp av inspiration och ett stort sortiment att välja mellan. Med några tips på vägen blir valet enklare och resultatet precis som du vill ha det.

Välj rätt tapet

Det är bra att från början utgå från valet mellan papperstapet och non woven. Uppsättningen skiljer sig åt och de är även olika svåra att hantera. En papperstapet är ofta känsligare och den täcks med tapetlim innan den sätts upp, vilket ofta är betydligt svårare. En non woven-tapet fästs på en vägg som redan är täckt med tapetlim och dessa är vanligtvis enkla att hantera. Många mönstrade tapeter behöver även mönsteranpassas, vilket kräver mer detaljarbete. Är du osäker på vad som passar går det ofta att beställa provbitar. Tapetens uttryck skiljer sig åt beroende på rummet storlek, hur ljuset faller in och hur rummet inreds.

Välj mönstrat eller enfärgat

Hur tapeten ska se ut är högst personligt. En enfärgad vägg ger ett lugn och en bra bakgrund för annan inredning. En mönstrad tapet kan bli ett riktigt konstverk eller avspegla den stämning du önskar i rummet. En småmönstrad tapet blir ofta mer diskret än stormönstrade där kontrasterna blir tydligare. Ett mönster som går ton i ton med bakgrundsfärgen blir inte lika framträdande. Tapetens färg har också stor betydelse då ljusa tapeter ger ett ljusare rum och dova färger ger mörkare rum, medan skarpa färger blir framträdande och tar plats i rummet. Ett sätt att använda en färgrik och mönstrad tapet är att använda den som fondvägg och lämna övriga väggar enfärgade. Barn uppskattar ofta tapeter som innehåller motiv att titta på eller detaljer att leta efter. Numera finns det många tapeter som kombinerar barnvänliga motiv med vackert utförande så att de passar både stora och små. Vissa motiv kommer dock passa barnet under en tid medan andra motiv blir kvar högre upp i åldrarna. Äldre barn kan dessutom vara med och bestämma.

Testa nya användningsområden

Tapeter kan användas till så mycket mer än att pryda våra väggar. Då blir tapeten en del av konsten i vardagen. För inspiration finns det många kreativa förslag och lösningar att hitta på nätet. Tapeter är ofta tjockare, tåligare och mer stretchiga än papper. Det innebär att de kan användas på samma sätt som papper eller till helt nya användningsområden. Att tapetsera möbler har blivit ett populärt alternativ till att måla om dem. Garderobsdörrar och byrålådor är kanske de vanligaste möblerna att använda. Tapet används även för paketinslagning då de är både vackra och hållbara. Till vintern används de för att skapa stora stjärnor till fönstren och det finns färdiga mallar att utgå från för nybörjare. Provbitar av särskilt exklusiva, charmiga eller gammaldags tapeter kan med fördel sättas i en ram som hängs upp och bli ett konstverk på väggen. En mönstrad tapet kan också klippas till långa remsor och fästas på en enfärgad tapet och därmed skapa en bård eller ram. Det finns många sätt att piffa till och förnya ett barnrum med enkla medel.