Vem bestämmer vad som är bra konst?

 

Om man tittar på den leende ”Mona Lisa” av den berömde konstnären Leonardo da Vinci och Michelangelos ”Adams skapelse”, och jämför dem med modernare konstverk som Etel Adnans ”Sans titre” och Damien Hirsts ”Mikey” så ser man onekligen en ganska stor skillnad. Klassisk konst och modern konst skiljer sig åt på väldigt många sätt och man skulle kunna säga att den klassiska konsten allt som oftast involverar mer vanliga ting, som människor och natur, medan den moderna konsten sällan gör det. Ändå räknas båda delarna som bra konst av många människor. Varför är det så?

Förr i tiden handlade det om vem som kunde fånga något på bild, vem som på bästa sätt kunde måla ett snyggt porträtt eller avbilda den vackra solnedgången. De som var duktiga på sin sak fick mest pengar för sina verk. Idag ser det lite annorlunda ut. Till exempel kan en väldigt berömd person få mycket pengar för en tavla som bara innehåller några prickar, och ännu mer pengar kan hen räkna med om dennes autograf finns med på tavlan. Det betyder dock inte att verket räknas som ”bra konst”, men säljer gör den likväl.

Trender har dock funnits så länge vi människor kan minnas, och det är ofta just trender som bestämmer vad som är snyggt och inte. Första gången man ser ett nytt och lite ovanligt klädesplagg kanske man inte alls tycker att det är snyggt, men när alla ens vänner och grannar börjar använda plagget förändras åsikterna kring det. Kanske är det ganska snyggt ändå?

Samma sak gäller för inredning, färger och konstverk. Om något blir trendigt vill fler ha det, det säljer bättre och kan dessutom säljas dyrare. Men inte heller det förklarar vad som är ”bra konst”. För sanningen är att var och en måste besvara den frågan själv. Det finns ingen fakta, inga regler, inga bestämda lagar att luta sig mot för att bestämma rätt och fel när det kommer till konstverk. Det handlar alltid om personliga åsikter och vad betraktaren själv ser i ett konstverk. Kanske väcker det känslor, kanske kan man relatera, kanske gillar man bara färgerna för att de passar bra ihop med resten av inredningen i vardagsrummet.

De flesta är nog överens om att någon som kan fånga en komplicerad, färggrann solnedgång på canvasduken är och förblir en bra konstnär.

Sugen på konstverk? Besök Moderna museet och få se många olika typer av konstverk.