Vad är konst?

 

Vad som egentligen är konst är en lite omtvistad fråga. Vissa anser att konstverket måste ha skapats med kunskap, syfte och och färdighet. Andra menar att det finns folk som kan bestämma vad konst egentligen är. De allra flesta är nog överens om att vad som är konst bestäms av den som skapat konstverket, och huruvida det är bra konst eller inte bestäms av betraktaren.

Det som traditionellt räknas som konst är följande:

  • Bildkonst. I denna kategori av konst hamnar digital konst, film, fotografi, grafik, måleri, teckning och videokonst. Med andra ord räknas söndagsfilmen som konst, precis som tavlor som skapas i Photoshop och sedan skrivs ut med fotoskrivare.
  • Arkitektur. Denna kategori innefattar arkitektur, konstruktion, landskapsarkitektur och stadsplanering. En vacker trädgård kan alltså kallas för ett konstverk.
  • Skulptur. Kategorin innehåller skulpturer, installation och ”Readymade”. Det senare är intressant, eftersom det handlar om ett helt vanligt och vardagligt föremål som presenterats och accepterats som ett konstverk. Här kan ni läsa mer om det.
  • Musik. Musik finns i otroligt många former och räknas alltså som konstverk, oavsett vad lyssnaren tycker om verket.
  • Litteratur. Det kan handla om poesi, lyrik, dramatik eller gammal hederlig skönlitteratur. En riktigt bra författare ger läsaren hundratals tydliga bilder i huvudet, naturligtvis måste det anses vara konstnärligt!
  • Konsthantverk. I denna kategori ryms mycket. Det kan handla om möbler, kläder man sytt eller en väska man stickat. Hantverk, helt enkelt.

Vad som faktiskt är konst är mycket svårt att säga, eftersom begreppet förändras och förvandlas över tid, och dessutom skiljer sig åt mellan olika kulturer. Som med allt annat, med andra ord. Något specifikt, direkt och tydligt svar finns alltså inte på frågan om vad konst faktiskt är. Eftersom hantverk och design ofta räknas som konst kan man tänka sig att en dator också är ett konstverk, och då blir det plötsligt så att allt vi människor skapat räknas som konstverk. Det blir minst sagt lite svindlande.

Vidare kan man undra om inte naturen i sig är ett konstverk, även om det sällan är människohänder som skapat och designat den. Hur många konstnärer är det inte som använder naturen som underlag för sina verk? Att måla ett landskap kräver säkerligen mycket arbete och en hel del kunskap och skicklighet. Men när fotografen fotar älven och skogen i bakgrunden blir även det plötsligt ett konstverk, fast allt fotografen egentligen gör är att trycka på en knapp.

Ja, frågan om vad som är konst är så gott som omöjlig att besvara, men desto intressantare att själv fundera på. Det är upp till var och en att bilda sig en uppfattning och åsikt om huruvida det roliga saltkaret på frukostbordet är ett konstverk eller inte och hur är det egentligen med blockljuset som ser ut som en katt?