Tusentals konstverk i vardagslivet

 

Begreppet ”konst” är så gott som omöjligt att reda ut och de flesta tänker nog på tavlor och liknande när de hör ordet. Många anser att så fort färg hamnat på en canvasduk så räknas det som ett konstverk. En målad tavla = konstverk, helt enkelt. Konst sträcker sig så mycket längre än så, och varje dag möts vi av överväldigande mängder konst utan att ens reflektera över det.

Vem har till exempel gjort affischen på anslagstavlan i mataffären du besöker varje dag? En konstnär, är svaret. Vem har skrivit boken du läser i soffan på kvällen? En konstnär. Vem har skrivit låten du hör på radion på väg till jobbet? En konstnär. Vem sjunger den? En annan konstnär. Vem har designat sängkläderna i tvättkorgen? En konstnär. Vem har skrivit, redigerat och filmat söndagsfilmen? En helt annan sorts konstnärer.

Allt från möblerna du ärvt av din farmor till tavlan du köpte häromdagen kan räknas som konstverk av helt olika slag. Poesi, i sin tur, räknas som ett annat slags konstverk. Är inte det fantastiskt, hur många konstverk vi har runtomkring oss dag ut och dag in, utan att vi ens tänker på det?

Smycken kan också vara konstverk, liksom en vackert upplagd och färggrann maträtt eller skulpturen som stått i hörnet i sovrummet i flera år. Det är ingen som kan bestämma vad som räknas som konst, det får man hoppas att de allra flesta är överens om. Men om man vill så kan man, om man är uppmärksam, hitta tusentals exempel på konst i sin egen vardag.

Är inte grannens trädgård också ett konstverk? Är inte solnedgången ett annat, även om den inte berörts av några mänskliga händer utan skapats av naturen själv? En annan form av konst är Scrapbooking som kan vara värt att kolla in.