Så hänger du upp din konst

Att hänga tavlor är inte alltid det lättaste, och om man dessutom har investerat tid och pengar i att hitta konstverk som man verkligen tycker om, vill man så klart kunna visa upp dem från deras bästa sida. Här tänkte vi därför tipsa om några tumregler som kan vara bra att ha i åtanke när man hänger upp sin konst, för att göra det enklare att hänga dem på bästa sätt.

Något som länge var trendigt var tavelväggen, då man täckte en vägg mer flera mindre tavlor. En tavelvägg kan visserligen vara effektfull, men det är inte rätt väg att gå om man vill framhäva motivet på varje tavla. Då bör man istället låta tavlorna ta sin plats, och inte hänga fler än tre tillsammans i grupp. Har man en stor tavla ska man inte heller vara rädd för att låta den få en hel vägg för sig själv.

När man hänger tavlor bredvid varandra är det bäst att välja en gemensam övre eller undre kant, snarare än en slags medellinje – det ger ett mer harmoniskt intryck, särskilt om ramarna är olika stora. Hänger man tavlorna under varandra är det egentligen bara en regel man bör hålla sig till, och det är att den största tavlan ska hänga överst.

Ibland kan dock väggen i sig vara ett konstverk, och då behöver man inte bekymra sig över något av detta. Om man till exempel väljer någon av de tapeter som finns hos Svenskt Tenn, med sina vackra mönster och färger, behöver väggen inte någon mer utsmyckning än så. Det kan vara ett sätt att bespara sig själv mycken möda, och ändå få väggen precis som man vill ha den.

Avslutningsvis ska dock sägas att allt detta bara är fingervisningar – det står var och en fritt att följa dessa ”regler” eller bryta dem, om man tycker att det ser bättre ut på det sättet. Det är trots allt ens egen konst och ens eget hem det handlar om.