Matkonst

Det sägs att man ofta äter med ögat vilket gör att man ibland tar lite för mycket mat på tallriken än vad magen klarar av. När man äter på finare restauranger brukar det vara viktigt med upplägget just för att man skall ”mätta ögat”. Ser upplägget slaskigt ut blir det omedvetet att man tror att maten kommer smaka äckligt. Ibland kan det givetvis vara tvärtom med att upplägget är väldigt fint fast maten inte smakar något vidare. Har man ett bra upplägg kan även den enklaste maten bli exklusiv och det kan göra människor mer glada och motiverade till att äta. Ett exempel på när matkonst kan vara uppskattat är när man serverar barn. Gör man upplägget av mat roligare blir det oftast roligare att äta, oavsett vad för måltid det är.

Konst med nyttig mat

Nyttig mat blir främst viktigt när man blir äldre. Barn äter hellre det som är gott och det som dom är sugna på. Det kan därför vara en kamp att få barn att äta grönsaker och frukter exempelvis. Trots det är det viktigt för små barn att få i sig alla proteiner och näringsämnen som behövs. På så sätt får de energi till att hålla humöret uppe under hela dagen. Det gör även att barnen blir mer integrerade i mat och där med tycker det är roligt. Matkonst passar barn bättre och de får smaka på maträtter och grönsaker de aldrig velat prova annars. Ett tips är också att låta barnen själva få bestämma ”vad” de skall äta. Till exempel vill de ha en figur från Star Wars kan man designa en grönsakstallrik därefter. På så sätt glöms det bort att det faktiskt är grönsaker och inga sura miner syns.

Dekorera med grädde och godisar

Behöver man göra desserter men inte har någon vidare inspiration kan man alltid göra något kul med grädden. Det ordnas lätt till med en bra gräddsifon och vips har man en rolig eller snygg bakelse. Här kan man experimentera med både vit grädde och färgad grädde för att göra det extra kul. En sak man också kan göra är att dekorera med olika sorters godisar. Något som man måste ha ifall man vill hålla på med matkonst är fantasi. Det är endast ens fantasi som kan stoppa en. Är man kreativ och vill få utlopp för sin kreativitet är det ett perfekt sätt att hålla på och mixa och fixa med maten. Det är inte bara yngre generationer som gillar det utan alla oavsett ålder tycker det är mer trevligt att äta av maten om den är trevligt upplagd.