Att samla på konst

Om man känner att man skulle vilja göra något konkret av sitt konstintresse, och starta sin egen lilla konstsamling, finns det egentligen inget som hindrar en, så länge man har något av sin inkomst att lägga på inköpen. Självklart måste man i någon mån välja konstverk utefter sin budget, men om man prioriterar på rätt sätt kan man ändå lägga grunden till en konstsamling som kan ärvas av barn och barnbarn, och förhoppningsvis stiga i värde.

Det är dock en bra idé att i första hand välja konstverk som man tycker om, snarare än att köpa konst som man tror kommer att växa i värde. Det är nämligen mycket svårt att förutse det sistnämnda, och i värsta fall har man då lagt mycket pengar på ett konstverk som man inte tycker om och som man inte kommer att tjäna pengar på.

Därmed inte sagt att man inte ska försöka lära sig så mycket om konst som möjligt – ju mer man vet om olika tekniker, strömningar och ismer, desto större chans har man att köpa ett konstverk av verkligt hög kvalitet.

Det finns tyvärr ingen utbildning i att samla på konst – man får helt enkelt lära sig av erfarenhet och av andra konstsamlares tips, och försöka gå på sin egen smak. När det gäller nästan allting annat finns det dock en utbildning eller kurs att gå. Problemet är bara att det gäller att bli antagen, till exempel genom att skriva 2.0 på högskoleprovet. Läs mer på Hpguiden.se om hur du kan göra för att klara det.