6 Märkliga konstverk

Att konstvärlden är full av märkligheter borde inte överraska någon. Av allt skapande som skett genom historien har en hel del udda fenomen slunkit igenom. Många skulle argumentera för att ett av konstens största syften är att flytta fram gränserna för vad som är möjligt, och hur skulle det gå till utan att någon gång då och då korsa gränsen över till det märkliga? Här följer en lista över några av modern tids märkligaste och i vissa fall mest uppmärksammade konstverk.

6. Monogram av Robert Rauschenberg

Konstnären Rauschenberg hittade en uppstoppad get när han reste runt mellan antikshoppar och soptippar i New York. Det var så historien om hans konstverk Monogram började. Skulpturen består av geten modifierad med psykedelisk ansiktsmålning med ett däck runt magen. Definitivt ett av de konstigare konstverken från en namnkunnig konstnär de senaste hundra åren.

5. The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living

Damien Hirsts klassiska konstverk med det långa namnet består av en tigerhaj som bevarats i formaldehyd. Verket färdigställdes år 1991 och kan utan tvekan betraktas som ett av de senaste 30 årens mest uppmärksammade konstverk.

4. Shed-Boat

Shed-Boat är ett verk signerat av konstnären Simon Starling. Verket består av ett skjul som han gjort sjödugligt för att sedan bygga tillbaka det till ett vanligt skjul igen. Att bygga om ett skjul på det här sättet kanske framstår som ett fantastiskt slöseri med tid, inte minst krävdes ju frakt fram och tillbaka. Men faktum är att det belönade konstnären med Turnerpriset som gav €25 000 i vinstpengar år 2005. Plus att det stått utställt på det berömda konstmuseet Tate Modern i London.

3. Body Worlds

Dr. Gunther von Hagens Body Worlds är en internationellt uppmärksammad konstutställning där den tyske doktorn förvandlat riktiga mänskliga kroppar till morbida och fascinerande skulpturer. Det här har han lyckats med genom att ha uppfunnit en process han kallar för ”plastinering” varpå han injicerar en slags plastlösning i döda kroppar (människor som donerat sina döda kroppar till hans utställning). Body Worlds är både kontroversiellt och mycket märkligt.

2. Köttdräkt åt en anorektisk albino

Montrealbaserade konstnären Jana Sterbak ligger bakom det här verket som är precis vad det heter. En dräkt gjord av kött ämnad åt en anorektisk albino. Säga vad man vill om verket, kontroversiellt blev det. Flera av Sterbeks konstnärskollegor protesterade då Nationalgalleriet i Kanada ställde ut verket. Hur protesterade de? Genom att skicka köttslamsor till galleriet.

1. My Bed

Här ett verk av konstnären Tracy Emin som något oförtjänt fått status som ett av de mest skamfulla konstverken någonsin. Verket består av konstnärens egna säng som den såg ut efter att hon genomlidit ett nervöst sammanbrott. Sängen obäddad, stökig och full av tomma flaskor, cigarettfimpar och fläckiga lakan.